Skip to content

Recerca històrica

Llibres

Santa Creu 1809-2009. Memorial del Bicentenari. Col·lecció el tinter, Cossetànea edicions.  Associació del Bicentenari: La Riera de Gaià,  2010

Per commemorar el dos-cents aniversari de la Festa de la Santa Creu de La Riera de Gaià, l’Associació del Bicentenari ha volgut editar  un llibre recull de documents històrics, material gràfic i vivències, que ha esdevingut un memorial de la Festa de la Santa Creu des del seu origen fins a l’actualitat.

El llibre de Vespella. Història, patrimoni, cultura i entorn. “Col·lecció El tinter”. Cossetànea edicions. Ajuntament de Vespella, 2013

Feia temps que Vespella necessitava un estudi ampli que reflectís tant la dilatada història documentada  del poble com la importància del medi físic i natural que l’envolta, un entorn natural esquerp que ha condicionat  la vida  dels habitants que hi ha viscut des del seu origen, al segle XI, fins a l’actualitat.

Els nou capítols  en que dividim el llibre  us donaran una informació complerta sobre el terme, el clima, el relleu, la natura, les famílies, els noms, els cognoms, els topònims, les entitats, les confraries, les associacions, l’església, el castell, els senyors, els batlles, l’ajuntament, els rectors…

Tot això ho trobareu en aquestes planes, on descobrireu una Vespella inèdita, rica en patrimoni i en històries que cal llegar de cara a futures generacions.

La primera part ens situa  a principis del segle XIX, quan La Riera fou envaïda per les tropes de Napoleó.

La vida dels nostres avantpassats, els costums, el comerç, l’economia rierenca, la guerra i les seves conseqüències…com l’epidèmia del 1809 i els vilatans que hi van morir.

La segona part del llibre comença a partir del centenari (1909) i ens descriu totes les vicissituds que ha tingut la festa al llarg  del segle XX: Salvador Solé, el Ball de la Santa Creu, els Goigs, Joan Antonio i Guàrdias, les manifestacions culturals i el 150è i 175è aniversari i el Bicentenari (2009).

La Nou de Gaià . Col·lecció “La creu de Terme”: Cossetànea edicions: Valls, 2011

La Nou de Gaià és un poble petit, però eixerit, a mig camí del Prelitoral i l´interior, que pot estar cofoi de tenir mil anys d’història documentada al seu darrere.

L’entorn on està situat és d’una bellesa incomparable : marges, barraques, vinyes i garrofers fan que sempre vingui de gust fer-hi alguna caminada.

El nucli antic, de carrers costeruts i estrets , és un exemple d’adaptació equilibrada i respectuosa a un medi físic sovint esquerp.

El llibre que teniu a les mans parla de tot això i més.

Al cap i la fi, és un compendi de tot allò que fa referència al poble , la història i , sobretot, la seva gent.

Del cafè a la Fonda (1922-2009) , La Riera de Gaià, 2009

  La història d’aquest establiment emblemàtic de La Riera a través dels testimonis orals, documents i fotografies que il·lustren la singularitat d’aquest establiment i la seva adaptació al llarg dels anys en el teixit social del poble.

Amunt